SPANSK VANNHUND - PERRO DE AGUA ESPAÑOL

Gus i blodsporarbeid 2021

Spansk vannhund er en spansk nasjonalrase, en rustikk brukshund av middels størrelse med en karakteristisk krøllete pels som kan danne korder når den blir lang.   Rasen ble opprinnelig brukt som arbeidende hund både for fiskere, gjetere og jegere. 

Spansk vannhund tilhører gruppe 8, seksjon vannhunder og har FCI rasenummer 336.

Den er generelt en lojal arbeidende hund som er glad, våken, leken og svært hengiven til sin familie samt uinteressert i fremmede.  

Den er ofte noe "løsmunnet"(bjeffer). Den utfører oppgavene sine med stor iver og er lydhøre overfor sin eier med naturlige instinkter for både gjeting, vokting, søks- og vannarbeid.  

Spansk vannhund brukes til, og kan bli god på det meste av hundearbeid og hundesporter avhengig av samarbeid og innsats mellom hund og eier. 

Kleo viser sin glede i vannarbeid

Pels, farge og halelengde

Lang pels krever ukentlig stell hvor du deler tilløp til "matter" og holder pelsen åpen ned til huden. Vannhunden røyter ikke og skal ikke børstes. Den kan vaskes jevnlig, men ikke for ofte og klippes ved behov (gjerne 2-3 ganger årlig for familie-og brukshund). Utstillingshunder skal gjerne ha lengre pels. Aldri frisyreklipp, kun like lang over alt med maskin eller saks.

Farger er hvit  eller beige, brun eller svart.  Fargemønstre varier mye. De skal ikke være trikolørte, dvs alltid tofarget med hvit + brun eller hvit + svart. 

Halelengden varier naturlig fra ingen hale, stump og til lang hale. Se rasestandarden for ytterligere beskrivelse.

Forevertobe Fiona. En ungdommelig voksen -her 10 år(2020)

Cleo til venstre -vår kjære stammor til vårt oppdrett og mamma/bestemor til de andre på bildet: Casanova, Fiona og Hermine.

Helse 

Rasen er generelt sunn og frisk.  Men enkeltindivider innen rasen kan få de fleste sykdommer og plager som også er kjent hos andre hunderaser. Det er blant annet  hofteleddsdysplasi (HD), forskjellige øyelidelser, allergi og tilfeller av flekkvis hårtap innen rasen.

Personlighet

Spansk vannhund er kompleks av natur og trenger trening, oppgaver og konsekvent oppdragelse for å bli en god familiehund. Den har også en iboende uinteresse i fremmede som en arv fra tiden som gjeterhund.  Dette er ingen enkel nybegynnerhund, men kan være en flott familiehund og kompis om du tar kontroll, lager trygge og tydelige rammer og ikke overlater til hunden selv å finne ut av hvordan den skal oppføre seg.

Blodsporkurs med Kleo og Gus i 2020

Din overskrift

Rasens manglende interessen for fremmede folk må ikke forveksles med redsel, men kan absolutt være utfordrende å bli klok på og håndtere. 

Du bør glemme å tro at du kan trene den til å like folk. Det vil svært sannsynligvis virke mot sin hensikt.  Presser du den til å hilse "lærer" den heller å forvente ubehag i møte med fremmede.  Tren heller på at du kan styre hunden og lær den å være høflig og forlang også høflighet fra folk dere møter. 

Så vil du ha en omgjengelig hund som liker alle, er trolig ikke denne spanjolen hunden for deg. 

Å få hunden til å hilse på folk gjennom bestikkelse med godbit fungerer sjelden. Hunden snapper godbiten og lærer da kun det(stjele godbit).  Derimot fungerer det om du kan vekke hundens nysgjerrighet + bestemme hvordan hund (og folk) skal være i hilsesituasjoner.  Det er best om du holder hunden rolig inntil deg og ikke lar folk gå bort til deg og forsøke å ta på, klappe, kose hunden. Be folk stå stille og overse hunden og la den så få gå frem og snuse. Da kan den selv velge om den skal klappes eller ikke. 

Du må også ha nok kontroll (ha trent nok og godt) til å kunne be hunden stå stille og stole på deg i møte med veterinær, hundefrisør etc. 

Da Spansk vannhund er kompleks av natur er det spesielt viktig underveis i hundens oppvekst å innhente og ta imot råd og hjelp fra oss og andre hundefolk som forstår rasen. 

Vi oppfordrer deg også til å bli medlem av raseklubben.  

Sjekk hjemmesiden på www.spanskvannhundklubb.no samt bli medlem av SVK FB gruppa.

Forevertobe Jara på vannarbeidskurs